Despre tabla

Adesea sunt intrebat despre invelitorile tip tigla metalica pe care le comercializam si montam si de fiecare data incerc sa ofer cat mai multe informatii despre aceste produse, astfel incat cel care vrea sa isi achizitioneze un astfel de acoperis sa stie la ce trebuie sa fie atent.

Desi acest tip de invelitoare este unul din cele mai folosite in tara noastra, constat cu parere de rau ca pretul mic este principalul criteriu de alegere, calitatea produselor fiind socotita mai putin importanta si implicit neglijata, tocmai de cei pe care ar trebui sa ii intereseze mai mult.

Cel mai elocvent exemplu in acest sens este reprezentat de folia anticondens, produs care, desi este o componenta importanta a unui acoperis tip tigla metalica, este deseori neglijat, ajungandu-se in final la un rezultat mai mult decat neplacut pentru beneficiar: renovarea acoperisului si a finisajelor interioare. Am vazut tabla de buna calitate, de la un renumit producator de tigla metalica, instalata peste o “folie anticondens” de calitate inferioara (in realitate o mizerie de rafie vanduta sub denumirea de folie pentru acoperis). Rezultatul a fost aparitia infiltratiilor in structura acoperisului si deteriorarea termoizolatiei acoperisului. Singura solutie corecta pe termen lung este reprezentata de indepartarea invelitorii, instalarea unei folii anticondens de calitate si reinstalarea invelitorii vechi. Costul este bineinteles suportat de client deoarece calitatea slaba a foliei s-a vazut dupa mai bine de doi ani (perioada de garantie a montajului) si astfel firma care a vandut si montat respectivul acoperis nu a putut fi trasa la raspundere.

Tabla si profilele de tinichigerie sunt alte elemente ale sistemului de invelitoare unde “vanzatorii” de acoperisuri jongleaza cu datele tehnice ale produsului dezinformand un mod constant cumparatorii. Desi pe Certificatul de Conformitate este specificat faptul ca tabla respecta Standardul European 14782:2006 (Standard European care reglementeaza printre altele si grosimea materiei prime in cazul sistemelor de invelitori metalice autoportante), sunt foarte putini producatori ale caror materiale se incadreaza in acest Standard. Daca in cazul grosimii tablei (ma refer aici la grosimea tablei din care sunt realizate panourile de tigla metalica si profilele de tinichigerie) lucrurile sunt relativ usor de masurat (cu ajutorul unui micrometru), nu acelasi lucru se intampla in cazul in care ati dori sa masurati stratul de Zn (elementul chimic cel mai folosit pentru protectia otelului impotriva coroziunii). Exista in acest moment pe piata tigla metalica cu protectie de 90 g Zn/mp (in cele mai multe cazuri este prezentata si vanduta ca avand 200-275 g Zn/mp ) si acest lucru se intampla datorita faptului ca legislatia din tara noastra nu reglementeaza in nici un fel tipul si cantitatea protectiei pe care ar trebui sa o aiba o tabla pentru acoperis.

O alta metoda prin care se castiga increderea clientului (si implicit se face vanzarea) este reprezentata de metoda cu “tabla poloneza“. Metoda este simpla, dar foarte eficienta si produce destui bani pentru unii baieti destepti care se imbogatesc repede pe spatele naivilor care cred ca au prins “oferta vietii“. Stiu multe cazuri in care materia prima este adusa din tari precum India, China, Corea, etc. , actele sunt trecute printr-o firma poloneza, iar produsul finit este vandut ca si “tigla metalica cu otel polonez” . Bineinteles dupa 5-7 ani (cand calitatea slaba a tablei incepe sa isi spuna cuvantul) se schimba firma, brand-ul, locatia..

La partea cu montajul este o alta poveste, dar care se bazeaza pe aceeasi dorinta a beneficiarului de a plati cat mai putin si de a avea un acoperis cat mai bine realizat, dorinta speculata foarte bine de catre baietii destepti si fara scrupule. Sub pretextul neachitarii unor taxe (taxe care apar in urma prestarii unor servicii de montaj) se face o intelegere amiabila (dar fara nici o valoare juridica), privind montajul sistemului de invelitoare.De cele mai multe ori beneficiarul risca o suma X doar pentru a nu plati aproximativ a zecea parte din aceasta suma (la un calcul sumar am observat ca TVA-ul aferent montajului reprezinta cca 10% din valoarea invelitorii ). De cele mai multe ori cel care face propunerea de a “renunta la TVA“ este chiar beneficiarul, acesta neintelegand riscurile pe care si le asuma si mai ales costurile privind reparatia acoperisului si renovarea spatiilor interioare. O garantie verbala, care nu este insotita de un Certificat de Garantie  si o Factura nu are decat valoare sentimentala.

Un alt aspect pe care nu l-am inteles niciodata il reprezinta increderea beneficiarilor in cel care construieste casa (ma refer aici atat la serviciile de montaj ale invelitorii, cat si la recomandarile privind alegerea materialului). Constructorul va recomanda intotdeauna materialul care ii va aduce profit, indiferent ca acest profit provine din comisionul primit de la vanzatorul de tabla sau din serviciul de montaj. Daca constructorul nu stie sa monteze un anumit produs (acest lucru se intampla cel mai frecvent la invelitorile in panouri mici) sau nu are un “aranjament” cu o firma care comercializeaza si monteaza respectivul produs (astfel incat sa castige si el ceva), va denigra produsul gasind tot felul de pretexte, facandu-l in acest fel pe beneficiar sa isi indrepte atentia catre un alt sistem de invelitoare.

Alegerea materialului si a echipei de montaj este de cele mai multe ori o sarcina mai dificila decat pare la prima vedere,  avand insa in vedere faptul ca acoperisul protejeaza intreaga structura a casei, cred ca ar trebui sa ii acordati atentia cuvenita.

 

Realizarea acoperisului

consultanta tigla metalicaProiectarea si realizarea acoperisului este un proces complex care trebuie sa tina cont de mai multe aspecte si anume estetice, functionale si structurale.

Rolul estetic este extrem de important, avand in vedere ca acoperisul reprezinta o pondere importanta din volumetria casei. Culoarea, materialul, textura invelitorii trebuie alese cu grija in concordanta cu textura, materialul si culoarea fatadelor. Una dintre erorile frecvente este dorinta exagerata de a asorta totul cu tot. Prea multe tonuri din aceeasi culoare pot conduce la o casa fada fara accente. De asemenea, nu de putine ori se ignora cu desavarsire specificul zonei si al vecinatatilor, fapt care genereaza contraste absurde. Este bine uneori sa se tina cont de specificul zonei, iar integrarea unor elemente cu specific local in arhitectura casei pot genera cu siguranta solutii interesante.

Criteriul functional este foarte important. Nu faceti compromisuri din punct de vedere functional sub nici o forma. Cele mai frecvente greseli sunt pantele necorespunzatoare in raport cu tipul de invelitoare ales (in general pante prea mici, sub 12 grade), dolii care se intersecteaza cu atice, calcane…  Una dintre cele mai dese greseli intalnite de mine este cosul in dolie, iar argumentul suprem pentru aceasta eroare este: „Aici  vreau sa fie semineul si n-aveam unde sa fac cosul”. Asa se intampla cand proiectarea este superficiala ori beneficiarul intervine si modifica proiectul fara a se consulta in prealabil cu arhitectul.

O alta greseala este pozitionarea defectuasa a scurgerilor sistemului de jgheaburi si burlane din considerente de genul „am marit scara si nu vreau sa am scurgerea aici, o vreau dincolo”, ceea ce genereaza de asemenea mari probleme in timp. NU insistati sa utilizati un anumit tip de invelitoare daca nu se preteza pentru anumite suprafete, forme (nu toate invelitorile se preteaza pentru bolti, cupole, suprafete riglate). NU folositi produse substitut ale produselor  din specificatiile din proiect fara acordul proiectantului si al dirigintelui de santier. NU uitati, dirigintele de santier este reprezentantul dvs in relatia cu firma de constructii si trebuie sa va reprezinte interesele.

Criteriile structurale fac referire la alegerea si dimensionarea corecta a elementelor structurale in concordanta cu tipul invelitorii ales. De obicei, din considerente bugetare se prefera subdimensionarea acestor elemente.

 

Probleme intalnite in montajul acoperisurilor

Greselile sunt multiple si pot aparea inca de la etapa de realizare a structurii de rezistenta a acoperisului – sarpanta, care trebuie calculata si realizata in functie de tipul de invelitoare ales si de greutatea acesteia. Pentru a expune structura acoperisului la o presiune cat mai mica, dar si pentru a realiza economii in realizarea sarpantei, este de preferat sa se opteze pentru o invelitoare etansa, cu o greutate redusa si rezistenta la intemperii.

De cele mai multe ori erorile apar  din tendinta de a alege materiale mai ieftine pe considerentul ca “nu se vad”, prin alegerea unor materiale nepotrivite pentru tipul de acoperis sau zona in care este amplasala constructia (conditii meteo), de cele mai multe ori din necunostiinta de cauza, sau prin montarea incorecta a termoizolatiei.

Grosimea  stratului termoizolant  se calculeaza in functie de tipul de termoizolatie ales si de structura  acoperisului. In cazul in care a fost aleasa sau realizata gresit vor aparea probleme  si vara si iarna. In cazul  mansardelor  se vor folosi atat folia anticondens cat si bariera de vapori. Se recomanda folosirea membranelor de izolatie cu dubla termo-protectie, care asigura si un climat confortabil sub acoperis  atat pe perioada verii, prin reflectare caldurii exterioare, dar si in timpul iernii cand sistemul de fixare isi spune, mai mult ca niciodata, cuvantul. Cele mai eficiente membrane sunt cele cu margini autoadezive care sigileaza foarte bine, contribuind la economisirea caldurii si a energiei.  Astfel, aerul rece nu va trece de stratul de termoizolatie.

Optiunea pentru un produs calitativ se va vedea si mai apoi, o termoizolare buna putand reduce cu pana la 80% cheltuielile cu incalzirea sau climatizarea. O casa care nu este bine izolata va suferi pierderi de energie, iar locuitorii sai pierderi de bani. Cele mai multe pierderi de caldura au loc la nivelul acoperisului.

Pe timpul verii, o izolatie precara inseamna cheltuieli suplimentare pentru aerul conditionat, iar iarna pe langa cheltuielile cu incalzirea, va aparea si problema condensului, situatie ce poate conduce la deteriorarea finisajele interioare.

Pana acum au fost punctate numai economiile ce pot fi obtinute odata finalizata termizolatia acoperisului. Insa economii considerabile pot fi realizate si in timpul procesului de constructie, daca se aleg materialele potrivite.

Exista pe piata folii anticondens pentru economisirea energiei, care pot substitui aplicarea de astereala, datorita rezistentei si  care pot sustine greutatea unui om. Optand pentru aceasta varianta, pentru suprafata amintita mai sus, vor fi necesare numai 3 role, ajungandu-se la un cost final de aprox 2000RON la un acoperis de 200mp.(o rola – dimensiune 75 mp – costa aprox. 150 euro).

In situatia in care ati ales materialele pentru invelitoare si pentru termoizolatie, asigurati-va ca vor fi montate corect. Va puteti bucura de calitatea produselor alese numai daca acestea vor fi montate corespunzator. Un plus de siguranta puteti avea  atunci cand cei care vand materialele va asigura si montajul si va ofera garantie pentru lucrarea efectuata alaturi de garantia materialelor. Nu incercati sa economisiti la manopera mai ales daca ati optat pentru materiale de o calitate superioara, remedierile ulterioare sunt mult mai costisitoare.

 

Garantia produsului original

Istoria pleaca din anul 1954, cand Neozeelndezul Lou Fischer, descopera ca durata de viata a acoperisurilor metalice din Marea Britanie, poate fi prelungita simtitor, prin acoperirea de bitum.

Odata intors in Noua Zeelanda, acesta v-a produce, in cadrul Ahi Roofing, primele tigle metalice texturate.

In prezent, producatorul Ahi Roofing, furnizeaza in peste 80 de tari, solutii premium pentru acoperis din tigle metalice cu acoperire de piatra naturala, avand un istoric de peste 150 mil mp in decursul deceniilor.Tehnologiile folosite si tipurile de acoperire au imbunatatit continuu procesul de productie atat prin pefectionarea si testarea permanenta a produselor, cat si prin respectarea codurilor in constructii, astfel, oferind siguranta maxima in conditii extreme si consolidandu-si pozitia de lider.

Acoperirea de piatra macinata ce confera aspectul natural al tiglelor Gerard, provine din Muntii din Africa De Sud si Noua Zeelanda, fiind fixata prin straturi de rasina acrilica. Rolul acesteia este de a reduce poluarea fonica si de a asigura o protectie sporita impotriva intemperiilor. In plus culoarea naturala a pietrei pastreaza aspectul acoperisului neschimbat pe intreaga sa durata de viata.

O noua caracteristica importanta apare in 1995, an din care Ahi Roofing foloseste aliajul Zincalume. Acest reprezinta, o bariera eficienta aplicata pe ambele straturi de otel ce combina caracteristicile anticorozive ale Zinc ului cu protectia Aluminiului, crescand astfel nivelul de protectie al acoperisului de 6 pana la 9 ori raportat la tabla galvanizata.

Aceste caracteristici au dus la acordarea unei garantii de 50 de ani din partea producatorului, durata de viata fiind intre 75 si 80 de ani.

Rezistenta tiglelor Gerard, s-a dovedit prin teste efectuate de laboratoare independente din toata lumea, atat in zonele montane extreme, cat si in mediul salin din zonele marine. Materialele folosite si conceptia fabricarii acestora, au demonstrat diminuarea riscurilor provocate de incendii, intemperii violente si chiar calamitati.

Modul de prindere unic a tiglelor Gerard, se face in 8 puncte. Fiecare modul se prinde atat in caroiajul de lemn, cat si in cele 4 module inconjuratoare, fapt ce asigura o fixare sigura si etansa, ce elimina pericolul de infiltratii, cat si o rezistenta sporita in cazul furtunilor puternice si ninsorilor abundente. De asemenea, testele arata ca acoperirea de piatra naturala nu este strapunsa de grindina cu diametrul pana la 90 mm si asigura totodata o rezistenta la temperaturi de maxim 7.600 C, iar greutatea redusa diminueaza semnificativ riscul prabusirii acoperisului, atat in caz de incendiu cat si al unui seism.

Acoperisul Gerard se distinge in afara de functia esentiala de protectie eficienta prin eleganta si aspect vizual deosebit datorita celor 7 profile disponibile intr-o gama generoasa de culori naturale ce se aseorteaza foarte bine cu textura fatadelor punand in valoare materiale naturale si modele traditionale.